Składniki:
Nadzienie:
1 kg kapusty kiszonej
1 bardzo duża cebula
1 czubata łyżka tartej bułki
1 jajko
olej
sól, pieprz
oregano, chili, gałka muszkatołowa
Ciasto naleśnikowe:
25 dkg mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
sól
woda
kawałek słoninki do smażenia
Dodatki
bułka tarta
jajko
woda
olej
zielenina
Wykonanie:
Nadzienie:
Kapustę ugotować. Odcedzić, wycisnąć pozostały wywar i przekręcić przez maszynkę.
Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor na oleju. Też przekręcić przez maszynkę. Patelni nie myć.
Bułkę tartą podsmażyć na patelni (po usmażonej cebuli) na rumiany kolor. Dodać do farszu.
Dodać jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać na patelni (po cebuli i bułce).
Nadzienie wyłożyć do miseczki, a patelnię umyć i osuszyć.
Ciasto naleśnikowe:
Składniki zmiksować regulując gęstość wodą (można gazowaną). Smażyć cienkie placki naleśnikowe.
Łączenie:
Na placek nałożyć łyżkę (trochę czubatą) nadzienia . Lekko rozsmarować. Zwijać w kopertki (około 20 krokietów)
Jajko roztrzepać z dodatkiem 1/2 łyżki wody. Posmarować nim krokiety. Posypać tartą bułką i zrumienić na rozgrzanym oleju na obydwie strony. Udekorować zieleniną. Podawać gorące.
Smacznego.