Pierogi ruskie

PIEROGI RUSKIE

Składniki

ciasto:
mąka
woda

farsz:
ser biały
ziemniaki gotowane
cebula
smalec
sól
pieprz

dodatki:
słonina lub kwaśna śmietana

Wykonanie
Ciasto
Ciasto do ruskich pierogów może być zrobione tylko z mąki i wody. Woda najlepiej gorąca. Nie musi być wrzątek. Ciasto szybciej się zagniecie i łatwiej się wałkuje. Na 0,5 kg mąki potrzeba ok. szklanki wody.
Farsz
Potrzeba około 0,5 kg farszu. Ser biały, o ile nie jest kupiony zmielony, powinno się przekręcić przez maszynkę. Można razem z ziemniakami i podsmażoną na smalcu cebulą. Dodać do smaku sól i pieprz. Wyrobić farsz.
Formowanie
Formować pierogi i układać na desce lekko obsypanej mąką. Przykryć ściereczką, aby nie obsychały (przeschnięte ciasto może pękać w czasie gotowania).
Gotowanie
Pierożki najlepiej gotować w szerokim płaskim garnku z dużą ilością wrzącej osolonej wody. Powinny swobodnie pływać. Po wrzuceniu pierożków zamieszać drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka. Odwrotną stroną łyżki. Można szybko zagotować pod przykrywką, ale potem przykrywkę zdjąć i dogotować na małym ogniu. Dłużej gotowane pod przykrywką mogą popękać. Pierożki z cienkiego ciasta po wypłynięciu zagotować i zaraz wyjmować. Wyjmować płaską łyżką cedzakową i wykładać na talerze, okrasić usmażoną słoninką lub kwaśną śmietaną. Zaraz podawać.
Można każdą porcję wyjętych pierogów przelać gorącą wodą i powykładać na stolnicę do osuszenia.
Pierogi odgrzewa się przez wrzucenie do wrzącej, osolonej wody
lub odsmaża na tłuszczu.

Dodaj komentarz