Składniki podstawowe:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
jajko
tłuszcz
Dodatki:
vegeta
sól
Wykonanie:
W naczyniu bardzo dobrze rozmieszać ugotowaną kaszę z jajkiem, z vegetę (konsystencja podobna do ciasta omletowego). Lokko posolić. Przełożyć na rozgrzaną na tłuszczu patelnię i mieszając, (łatwo przewiera do dna patelni) smażyc, aż jajecznica będzie dobrze ścięta. Podawać z kwaszonym ogórkiem.
Uwagi dodatkowe:
Do smażenia najlepiej samego oleju nie używać, gdyż kasza może "skakać po patelni".Można dodać do oleju trochę masła, można usmażyć na masłopodobnej na przykład "Ramie", można na smalcu, a można na boczku, kiełbasie, szyneczce…
Jako dodatki zapewne może dobrze smakować ze szczypiorkiem, podsmażoną cebulką, pietruszką zieloną, oregano…
Podawać można także z pomidorem, papryką…
Aha, kaszę jaglaną najlepiej gotować na samej wodzie. Szybciej się gotuje (ok.15 minut). Masło można dodać na sam koniec gotowania.
Smacznego.