PLACKI – KABACZKI
Składniki podstawowe:
dynia makaronowa (kabaczek, cukinia, patison) starta na grubej tarce
mąka pszenna
jajko
Składniki dodatkowe:
mąka ziemniaczana lub ugotowany ziemniak
mleko
sól
Wykonanie:
Jeśli skórka jest twarda to obrać. Ale na przykład młodziutki kabaczek czy cukinia
mają skórkę delikatną. Wtedy ja nie obieram.
Następnie zetrzeć warzywo na grubej tarce. Można lekko posolić. Jeśli będzie za dużo soku, to na sitku wycisnąć. A jeśli za mało będzie soku to dodać nieco mleka lub wody. Potem dodać jajko jedno lub dwa i mąki pszennej.
Nie zaszkodzi dołożyć ugotowanego rozgniecionego ziemniaka lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Będzie pulchniejsze no i więcej masy. Wszystko wymieszać.
Jeśli kto soli – delikatnie dosolić.
Smażyć najlepiej na oleju.
Można zjeść same, a można z mięsem czy sosem. Można także na słodko z jakimś dżemem.
Smacznego.
Uwaga:
Starte na grubej tarce dyniowate można przechowywać w zamrażarce. Zimą jak znalazł.
Przy rozmrażaniu będą miały więcej wody w sobie. Jeśli za dużo to wycisnąć.
