PORKA
Składniki podstawowe:
ziemniaki
sól
woda
mąka pszenna
Składniki dodatkowe:
słoninka
cebulka
Wykonanie:
Ziemniaki gotować w osolonej wodzie aż się prawie rozlecą.
Nadmiar wody odlać do kubeczka (może sie jeszcze przydać).
Pozostawić tyle, aby przykrywały powierzchnię ziemniaków.
Na powierzchnię ziemniaków wsypać (rozsypać równo) mąkę,
tak aby przykryła ziemniaki warstwą 0,5 do 1cm.
Dalej gotować na bardzo malutkim ogniu, aby tylko mąka się zeszkliła.
Następnie okrągłą drewnianą kulką rozkręcać masę ziemniaczaną
trzymając ją nadal na bardzo malutkim ogniu.
Powinna wyjść masa konsystencji gęstego budyniu.
Podawać na gorąco polane skwareczkami ze słoninki i cebulki.
Można do niej podać surówkę lub z kapuśniakiem.
Można odgrzewać następnego dnia na tłuszczu (smalec, słonina).
Smacznego.
