Parowańce – Pampuchy

Składniki podstawowe:
3,5 szklanki mąki pszennej
50g drożdży
szklanka letniego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli

Składniki dodatkowe:
żółtko lub kurkumę

Wykonanie:

Pampuchy nie wymagają wielkiej pracy, a są bardzo smaczne.
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Do miski ze stali nierdzewnej wsypuję całą mąkę i te rozpuszczone drożdże. Dodaję olej i sól. Można dodać żółto lub szczyptę kurkumy, żeby pampuchy były żółciejsze, ale mogą być też białe.
Wszystko zagniatam kilka minut. Ciasto musi być dość gęste, jak na pączki, żeby łatwo można było w dłoniach wyrabiać kulki. Stolnicę wysypać dobrze mąką. Formować kuleczki i wykładać w odstępach, żeby urosły. Około 30 szt.

W tym czasie przygotować garnek (szeroki) z wodą. Ja pampuchy gotuję na parze na sicie. Płaskie sitko (pasujące średnicą do garnka) układam na garnku. Na sito kładę zwilżoną ściereczkę. Gdy woda się zagotuje układam po 7-9 pampuchów i przykrywam je metalową miską. Gotuję (paruję) pampuchy ok. 15 minut. Gdy są gotowe, zdejmuję je z garnka wraz ze ściereczką i powoli przenoszę na talerze. Należy uważać na parę przy podnoszeniu miski, żeby nie poparzyć sobie dłoni.
Można podawać do drugiego dania lub na słodko np. ze śmietaną z cukrem. Można je odgrzewać na parze. Można kroić na plasterki i odsmażać na maśle. Można z nimi robić co się tylko zamarzy.
Smacznego.

Dodaj komentarz