Składniki
ciasto:
mąka
woda
farsz:
ser biały
ziemniaki gotowane
topinambur
cebula
smalec
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
dodatki:
słonina
Wykonanie
Ciasto
Ciasto
do pierogów może być zrobione tylko z mąki i wody. Można dodać kilka kropli oleju. Woda
najlepiej gorąca. Nie musi być wrzątek. Ciasto szybciej się zagniecie i
łatwiej się wałkuje. Na 0,5 kg mąki potrzeba ok. szklanki wody.
Farsz
Potrzeba
około 0,5 kg farszu. Ser biały, o ile nie jest kupiony zmielony,
powinno się przekręcić przez maszynkę. Można razem z ziemniakami i
podsmażoną na smalcu cebulą. Topinambur ugotować w mundurkach i po ostudzeniu obrać ze skórki, także przekręcić przez maszynkę. Dodać do smaku gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wyrobić farsz.
Formowanie
Formować
pierogi i układać na desce lekko obsypanej mąką. Przykryć ściereczką,
aby nie obsychały (przeschnięte ciasto może pękać w czasie gotowania).
Gotowanie
Pierożki
najlepiej gotować w szerokim płaskim garnku z dużą ilością wrzącej
osolonej wody. Można dodać kilka kropli oleju do wody (pierogi nie przyklejają się do siebie po ugotowaniu). Powinny swobodnie pływać. Po wrzuceniu pierożków
zamieszać drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka.
Odwrotną stroną łyżki. Można szybko zagotować pod przykrywką, ale potem
przykrywkę zdjąć i dogotować na małym ogniu. Dłużej gotowane pod
przykrywką mogą popękać. Pierożki z cienkiego ciasta po wypłynięciu
zagotować i zaraz wyjmować. Wyjmować płaską łyżką cedzakową i wykładać
na talerze, okrasić usmażoną słoninką. Zaraz
podawać lub
powykładać na stolnicę do osuszenia.
Pierogi odgrzewa się przez wrzucenie do wrzącej, osolonej wody
lub odsmaża najlepiej na oleju.
