Składniki podstawowe:
Boczniak – 20 dkg
2 jajka
cebula – mała
sól
pieprz czarny mielony
oliwa
Dodatki:
ogórek kwaszony- nieduży
jabłko – pół dużego
keczup – kapka
rzeżucha/szczypiorek – łyżeczka
Zamienniki:
zamiast oleju – majonez
Wykonanie:
Odłączone grzybki delikatnie przepłukać. Raz zalać wrzątkiem i zagotować. Odlać pierwszą wodę. Drugi raz zalać wrzątkiem, zagotować i gotować ok. 10 minut. Ugotowane grzybki przecedzić przez durszlak, ostudzone krajać drobno. Najwygodniej najpierw pokroić wzduż blaszek, potem w poprzek. Jajka ugotować na twardo – też ok 10 minut od zagotowania się wody. Także ostudzić i pokroić. Cebulę pokroić, sparzyć i odsączyć. Sparzona cebyla co prawda traci trochę na swoim ostrym smaczku, ale jest dla wątroby delikatniejsza. Poza tym nie ma się po jedzenieniu nieprzyjemnego posmaku w buzi no i nie „wonieje się” dla otoczenia. Wracając do przepisu, składniki podstawowe wymieszać.
Zamiast oleju można użyć majonez. Ja do dzisiejszej sałatki dodałam także trochę „wypełniacza”, czyli pokrojony ogórek kwaszony, jabłko starte na tarce, trochę zielonej rzeżuchy i kapkę keczupu.
Smacznego.