header image
Start arrow Smacznego arrow Parowańce - Pampuchy
PAROWAŃCE - PAMPUCHY

Składniki podstawowe:
3,5 szklanki mąki pszennej
50g drożdży
szklanka letniego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli

Składniki dodatkowe:
żółtko lub kurkumę

Wykonanie:

Pampuchy nie wymagają wielkiej pracy, a są bardzo smaczne.
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Do miski ze stali nierdzewnej wsypuję całą mąkę i te rozpuszczone drożdże. Dodaję olej i sól. Można dodać żółto lub szczyptę kurkumy, żeby pampuchy były żółciejsze, ale mogą być też białe.
Wszystko zagniatam kilka minut. Ciasto musi być dość gęste, jak na pączki, żeby łatwo można było w dłoniach wyrabiać kulki. Stolnicę wysypać dobrze mąką. Formować kuleczki i wykładać w odstępach, żeby urosły. Około 30 szt.

Image

Image

Image

W tym czasie przygotować garnek (szeroki) z wodą. Ja pampuchy gotuję na parze na sicie. Płaskie sitko (pasujące średnicą do garnka) układam na garnku. Na sito kładę zwilżoną ściereczkę. Gdy woda się zagotuje układam po 7-9 pampuchów i przykrywam je metalową miską. Gotuję (paruję) pampuchy ok. 15 minut. Gdy są gotowe, zdejmuję je z garnka wraz ze ściereczką i powoli przenoszę na talerze. Należy uważać na parę przy podnoszeniu miski, żeby nie poparzyć sobie dłoni.
Można podawać do drugiego dania lub na słodko np. ze śmietaną z cukrem. Można je odgrzewać na parze. Można kroić na plasterki i odsmażać na maśle. Można z nimi robić co się tylko zamarzy.
Smacznego.

17 Października 2018
Środa
Imieniny obchodzą:
Lucyna, Małgorzata,
Marian, Sulisława,
Wiktor, Wiktoriusz
Do końca roku zostało 76 dni.
KAMIENIE
kamienie
pamiętają
nieustannie
przemawiają


.....WWW.....
Stronę założono 31.01.2006r.
Licznik odwiedzin
1885270
Ostatnio opublikowane
DRODZY CZYTELNICY
Z wielką radością
przyjmę każdą informację
o wykorzystaniu moich tekstów.

Zainteresowanych
nowościami na stronie
chętnie powiadomię.