header image
Start arrow Smacznego arrow Pierogi z topinamburem
PIEROGI RUSKIE Z TOPINAMBUREM

Składniki

ciasto:
mąka
woda

farsz:
ser biały
ziemniaki gotowane
topinambur
cebula
smalec
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

dodatki:
słonina

Wykonanie
Ciasto
Ciasto do pierogów może być zrobione tylko z mąki i wody. Można dodać kilka kropli oleju. Woda najlepiej gorąca. Nie musi być wrzątek. Ciasto szybciej się zagniecie i łatwiej się wałkuje. Na 0,5 kg mąki potrzeba ok. szklanki wody.
Farsz
Potrzeba około 0,5 kg farszu. Ser biały, o ile nie jest kupiony zmielony, powinno się przekręcić przez maszynkę. Można razem z ziemniakami i podsmażoną na smalcu cebulą. Topinambur ugotować w mundurkach i po ostudzeniu obrać ze skórki, także przekręcić przez maszynkę. Dodać do smaku gałkę muszkatołową,  sól i pieprz. Wyrobić farsz.
Formowanie
Formować pierogi i układać na desce lekko obsypanej mąką. Przykryć ściereczką, aby nie obsychały (przeschnięte ciasto może pękać w czasie gotowania).
Gotowanie
Pierożki najlepiej gotować w szerokim płaskim garnku z dużą ilością wrzącej osolonej wody. Można dodać kilka kropli oleju do wody (pierogi nie przyklejają  się do siebie po ugotowaniu). Powinny swobodnie pływać. Po wrzuceniu pierożków zamieszać drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka. Odwrotną stroną łyżki. Można szybko zagotować pod przykrywką, ale potem przykrywkę zdjąć i dogotować na małym ogniu. Dłużej gotowane pod przykrywką mogą popękać. Pierożki z cienkiego ciasta po wypłynięciu zagotować i zaraz wyjmować. Wyjmować płaską łyżką cedzakową i wykładać na talerze, okrasić usmażoną słoninką. Zaraz podawać lub 
powykładać na stolnicę do osuszenia.
Pierogi odgrzewa się przez wrzucenie do wrzącej, osolonej wody
lub odsmaża najlepiej na oleju.
22 Maja 2018
Wtorek
Imieniny obchodzą:
Emil, Helena, Jan,
Julia, Krzesisława,
Rita, Wiesław,
Wiesława, Wisława
Do końca roku zostało 224 dni.
KAMIENIE
kamienie
pamiętają
nieustannie
przemawiają


.....WWW.....
Stronę założono 31.01.2006r.
Licznik odwiedzin
1632148
Ostatnio opublikowane
DRODZY CZYTELNICY
Z wielką radością
przyjmę każdą informację
o wykorzystaniu moich tekstów.

Zainteresowanych
nowościami na stronie
chętnie powiadomię.