header image
Start arrow Smacznego arrow Jaglana jajecznica
Image

Składniki podstawowe:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
jajko
tłuszcz

Dodatki:
vegeta
sól

Wykonanie:
W naczyniu bardzo dobrze rozmieszać ugotowaną kaszę z jajkiem,  z vegetę (konsystencja podobna do ciasta omletowego). Lokko posolić. Przełożyć na rozgrzaną na tłuszczu patelnię i mieszając, (łatwo przewiera do dna patelni) smażyc, aż jajecznica będzie dobrze ścięta. Podawać z kwaszonym ogórkiem.

Uwagi dodatkowe:
Do smażenia najlepiej samego oleju nie używać, gdyż kasza może "skakać po patelni".Można dodać do oleju trochę masła, można usmażyć na masłopodobnej na przykład "Ramie", można na smalcu, a można na boczku, kiełbasie, szyneczce...
Jako dodatki zapewne może dobrze smakować ze szczypiorkiem, podsmażoną cebulką, pietruszką zieloną, oregano...
Podawać można także z pomidorem, papryką...

Aha, kaszę jaglaną najlepiej gotować na samej wodzie. Szybciej się gotuje (ok.15 minut). Masło można dodać na sam koniec gotowania.

Smacznego.



17 Października 2018
Środa
Imieniny obchodzą:
Lucyna, Małgorzata,
Marian, Sulisława,
Wiktor, Wiktoriusz
Do końca roku zostało 76 dni.
KAMIENIE
kamienie
pamiętają
nieustannie
przemawiają


.....WWW.....
Stronę założono 31.01.2006r.
Licznik odwiedzin
1885267
Ostatnio opublikowane
DRODZY CZYTELNICY
Z wielką radością
przyjmę każdą informację
o wykorzystaniu moich tekstów.

Zainteresowanych
nowościami na stronie
chętnie powiadomię.