
Składniki:
Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 bardzo duża cebula 1 czubata łyżka tartej bułki 1 jajko olej sól, pieprz oregano, chili, gałka muszkatołowa
Ciasto naleśnikowe: 25 dkg mąki 1 szklanka mleka 1 jajko sól woda kawałek słoninki do smażenia
Dodatki bułka tarta jajko woda olej zielenina
Wykonanie:
Nadzienie: Kapustę ugotować. Odcedzić, wycisnąć pozostały wywar i przekręcić przez maszynkę. Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor na oleju. Też przekręcić przez maszynkę. Patelni nie myć. Bułkę tartą podsmażyć na patelni (po usmażonej cebuli) na rumiany kolor. Dodać do farszu. Dodać jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać na patelni (po cebuli i bułce). Nadzienie wyłożyć do miseczki, a patelnię umyć i osuszyć. Ciasto naleśnikowe: Składniki zmiksować regulując gęstość wodą (można gazowaną). Smażyć cienkie placki naleśnikowe. Łączenie: Na placek nałożyć łyżkę (trochę czubatą) nadzienia . Lekko rozsmarować. Zwijać w kopertki (około 20 krokietów) Jajko roztrzepać z dodatkiem 1/2 łyżki wody. Posmarować nim krokiety. Posypać tartą bułką i zrumienić na rozgrzanym oleju na obydwie strony. Udekorować zieleniną. Podawać gorące.
Smacznego.
|