header image
Start arrow Smacznego arrow Zupa szczawiowa
ZUPA SZCZAWIOWA

Składniki podstawowe:
mięso: schab, kostka schabowa, biała kiełbasa itp...
warzywa: marchewka, pietruszka, por, seler, pasternak
ziemniaki
młody szczaw

Składniki dodatkowe
czosnek
ziele angielskie
listek bobkowy
śmietana lub mleko, mąka
sól
pieprz

Dodatki
Jajko na twardo

Wykonanie
Osobno gotuję wywar mięsno-warzywny. Osobno całe obrane ziemniaki. Osobno szczaw.
Ugotowane warzywa kroję w kosteczkę (wrzucę do zupy lub będą na sałatkę). Mięska kroję drobno (będą w zupie lub dodam do sałatki). Ziemniaczki kroję w kostkę i dodaję do zupy, część ziemniaczków dodam do sałatki. Można ugotowane ziemniaki podać osobno pokraszone słoninką z cebulką.
Ugotowany szczaw przecieram przez sitko i razem z wywarem szczawiowym dodaję do wywaru mięsno-warzywnego.
Dodaję składniki dodatkowe, czyli czosnek, ziele angielskie i listek bobkowy. Gotuję jeszcze z pięć minut. Następnie zabielam mlekiem (śmietaną) z mąką. Chwilę gotuję. Zupę podaję gorącą. Ostygniętą chowam do lodówki „na jutro”.
Smacznego.

22 Maja 2018
Wtorek
Imieniny obchodzą:
Emil, Helena, Jan,
Julia, Krzesisława,
Rita, Wiesław,
Wiesława, Wisława
Do końca roku zostało 224 dni.
KAMIENIE
kamienie
pamiętają
nieustannie
przemawiają


.....WWW.....
Stronę założono 31.01.2006r.
Licznik odwiedzin
1632140
Ostatnio opublikowane
DRODZY CZYTELNICY
Z wielką radością
przyjmę każdą informację
o wykorzystaniu moich tekstów.

Zainteresowanych
nowościami na stronie
chętnie powiadomię.