header image
Start arrow Smacznego arrow Placki - kabaczki
PLACKI - KABACZKI

Składniki podstawowe:
dynia makaronowa (kabaczek, cukinia, patison) starta na grubej tarce
mąka pszenna
jajko

Składniki dodatkowe:
mąka ziemniaczana lub ugotowany ziemniak
mleko
sól

Wykonanie:
Jeśli skórka jest twarda to obrać. Ale na przykład młodziutki kabaczek czy cukinia
mają skórkę delikatną. Wtedy ja nie obieram.
Następnie zetrzeć warzywo na grubej tarce. Można lekko posolić. Jeśli będzie za dużo soku, to na sitku wycisnąć. A jeśli za mało będzie  soku to dodać nieco mleka lub wody.  Potem dodać jajko jedno lub dwa i mąki pszennej.
Nie zaszkodzi dołożyć ugotowanego rozgniecionego ziemniaka lub łyżkę mąki ziemniaczanej. Będzie pulchniejsze no i więcej masy. Wszystko wymieszać.  
Jeśli kto soli - delikatnie dosolić.
Smażyć najlepiej na oleju.
Można zjeść same, a można z mięsem czy sosem. Można także na słodko z jakimś dżemem.
Smacznego.

Uwaga:
Starte na grubej tarce dyniowate można przechowywać w zamrażarce. Zimą jak znalazł.
Przy rozmrażaniu będą miały więcej wody w sobie. Jeśli za dużo to wycisnąć.

22 Maja 2018
Wtorek
Imieniny obchodzą:
Emil, Helena, Jan,
Julia, Krzesisława,
Rita, Wiesław,
Wiesława, Wisława
Do końca roku zostało 224 dni.
KAMIENIE
kamienie
pamiętają
nieustannie
przemawiają


.....WWW.....
Stronę założono 31.01.2006r.
Licznik odwiedzin
1632134
Ostatnio opublikowane
DRODZY CZYTELNICY
Z wielką radością
przyjmę każdą informację
o wykorzystaniu moich tekstów.

Zainteresowanych
nowościami na stronie
chętnie powiadomię.